Beheerscontracten NMBS/INFRABEL

(15/04/21) - Meer dan tien jaar na het opmaken van de laatste beheerscontracten zal de federale Regering tijdens huidige legislatuur een openbare-dienstcontract met de NMBS en een performantiecontract met Infrabel sluiten.

De bedoeling is dat beide openbare bedrijven duidelijke richtlijnen krijgen met ambitieuze en duurzame doelstellingen, die aansluiten bij de maatschappelijke uitdagingen.

De federaal Minister van Mobiliteit, Georges Gilkinet, hield eraan om ons in te lichten dat een eerste stap is gezet in de voorbereiding van de toekomstige beheerscontracten tussen de Staat en beide openbare ondernemingen.

Op vrijdag 2 april 2021 gaf de federale Regering immers haar goedkeuring over de ontwerpen van specificaties van de verplichtingen van openbare dienst die voorafgaan aan de onderhandeling van het openbare-dienstcontract met de NMBS, enerzijds, en van het performantiecontract met Infrabel, anderzijds.

Daarin worden de toekomstige contracten afgebakend en ze geven de gebieden aan waarin elk van beide bedrijven openbare-dienstopdrachten zal moeten uitvoeren.

Die datum is die van de officiële start van de onderhandeling met de openbare bedrijven, met 2023 als doel. Dat is het jaar waarin de contracten zouden moeten in voege treden.

VSOA-Spoor heeft onlangs de Minister van Mobiliteit ontmoet om hem zijn bezorgdheden betreffende de toekomstige liberalisering van de Spoorwegen bekend te maken.

Hij wenste ons binnenkort opnieuw te ontmoeten, als essentiële partner, met het oog op de voorbereiding van de nieuwe contracten maar ook om ervoor te zorgen dat het spoor de ruggengraat van duurzame verplaatsingen in België wordt.

Onze website maakt gebruik van cookies. Dit helpt ons om je een betere gebruikerservaring te bieden en laat ons ook toe onze website te optimaliseren.  Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Meer infoSluiten