Jo Cornu wordt nieuwe CEO NMBS na terugtrekking Frank Van Massenhove

(20/09/13) - Niet Frank Van Massenhove, maar Jo Cornu wordt de nieuwe CEO van de NMBS. Van Massenhove ziet om persoonlijke reden af van de functie. Cornu is de voorzitter van Electrawinds en zit in de raad van bestuur van Belgacom.

Jo Cornu, geboren in 1944, is van opleiding burgerlijk ingenieur elektrotechniek en werktuigkunde en heeft er een lange carrière in het bedrijfsleven opzitten. Zo was hij tussen 2007 en 2010 de topman van Agfa-Gevaert.

In een persbericht zegt Frank Van Massenhove, die nog maar begin september aangeduid werd als de nieuwe NMBS-topman, te beseffen dat hij met zijn beslissing veel mensen zal ontgoochelen. "Maar ik heb de diepe overtuiging dat de positieve reacties op mijn aanwijzing minder met mijn persoon te maken hadden dan met de hoop dat er structurele veranderingen zouden komen bij de NMBS. Ik ben zeker dat een nieuwe spoorbaas dezelfde reactie zal krijgen."

Van Massenhove bracht de minister van Overheidsbedrijven, Jean-Pascale Labille, woensdag op de hoogte van zijn beslissing. Gezondheidsredenen zouden aan de basis daarvan liggen. De man zelf zal geen publieke verklaringen afleggen over de oorzaak, die hij als een privézaak bestempelt. Hij zal wel zijn mandaat aan het hoofd van de FOD Sociale Zekerheid uitdoen, zo werd nog vernomen.

Het kernkabinet besliste vrijdagmorgen onmiddellijk een nieuwe ceo voor de NMBS naar voren te schuiven. Minister Labille benadrukte daarbij de "extreem belangrijke hervorming" van het spoorbedrijf die voor 1 januari 2014 moet rond zijn en waardoor de huidige drie entiteiten worden teruggeschroefd tot twee entiteiten. De minister meent dat Cornu "alle noodzakelijke kwaliteiten" in huis heeft om zijn nieuwe opdracht tot een goed einde te brengen. Volgens premier Elio Di Rupo sluit de beslissing van het kernkabinet het dossier op politiek vlak af.

Voor Cornu zullen dezelfde loonvoorwaarden gelden als voor Van Massenhove en de andere topmanagers die begin deze maand werden aangeduid: een maximum van 290.000 euro per jaar, waarvan een vast deel van 200.000 euro, een schijf van 30.000 euro die voordelen en diverse onkosten dekt en 60.000 euro als variabele verloning in functie van de gehaalde doelstellingen.

Bron : Belga

Onze website maakt gebruik van cookies. Dit helpt ons om je een betere gebruikerservaring te bieden en laat ons ook toe onze website te optimaliseren.  Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Meer infoSluiten